top of page

Den (etterhvert) komplette oversikten over veganske garn

Oppdatert: 12. apr. 2023


 

NB! OVERSIKTEN OPPDATERES HER

 

Er du som meg, en veganer som savner å sette seg ned med et mykt og godt strikke- eller hekletøy i fanget? Som ser lengselfullt på ale e fine garnene og kjenner skapertrangen krympe inn og dø når du ser utvalget som gjenstår i hyllene i garnbutikken når garn av dyrehår er utelukket?


Tro det eller ei, det finnes langt bedre alternativer til ull enn knirkete og støle bomullsgarn eller klamme, nuppete akrylgarn for veganske strikkere og heklere. Men garnbutikker tar forståelig nok ikke inn ting de er redde for å brenne inne med og på nett er det ikke alltid så lett å få oversikten, derfor kan det virke ganske håpløst å veganisere en hobby som er så til de grader basert på husdyrproduksjon. Tenk så fantastisk det ville være om alle som er opptatt av dyrevelferd hadde et sted de kunne få oversikten over hvilke alternativer som finnes og at vi kunne startet en plantebasert håndarbeidsrevolusjon som feier hele ulla av banen! Ok, ok, går litt (veldig) fort fram her, men.... TADA!


I did a thing...

Kremt. Så... det har seg sånn at jeg er litt over gjennomsnittet glad i å sette ting i system og kanskje spesielt i Excel-ark. I løpet av mine 5 år som veganer har jeg flere ganger fått lyst til å strikke eller hekle og hver gang har det endt med at googlingen etter et garn som passer har tatt knekken på hele lysten. Så jeg bestemte meg for å gjøre den jobben skikkelig slik at neste gang jeg får lyst til å strikke eller hekle noe så har jeg allerede oversikten klar. Excel-arket mitt er fargekodet med hvilke garn jeg synes ser interessante ut, hvilke jeg IKKE vil prøve og jeg har skrevet notater om hva jeg tror garnene kan egne seg godt til. Ja, jeg vet... Det er ganske nerdete 😂. Jeg skal spare dere for fargekoding og notater, men jeg tenkte at det er nok flere enn meg som savner en slik oversikt og derfor deler jeg den nå med dere!


I mitt tidligere liv jobbet jeg som strikkedesigner, det vil si at jobben min var å designe strikkeplagg og skrive strikkeoppskrifter. Jeg har både jobbet for en norsk garnprodusent og som frilanser. Selv om det er mange år siden jeg var aktiv i denne bransjen har jeg fortsatt kunnskapen sånn noenlunde intakt. Jeg tenkte derfor at jeg kan dedikere et hjørne av bloggen til vegansk strikking og hekling. Jeg begynner med denne oversikten og så etterhvert som jeg prøver forskjellige garn kan jeg lage innlegg med mine vurderinger av disse. Når jeg finner garn jeg synes er gode kan det til og med hende at jeg lager strikkeoppskrifter basert på dem. Tips meg gjerne dersom du vet om et garn som ikke er i listen!

 



HVA GJØR NORSKE GARNPRODUSENTER?

I Norge (og forsåvidt generelt blant garnprodusenter) dreier det aller meste seg om forskjellige typer bomull der de modigste så vidt dypper tåen ut i det nye med mer bærekraftige varianter laget av resirkulert bomull/denim. Unntaket er Viking Garn som var forholdsvis tidlig ute med å produsere flere kvaliteter som kombinerer bomull og bambus. Per i dag er nok Viking Bamboo det beste norske alternativet hvis du har lyst på en mønsterstrikket kofte eller genser. Men også i Norge begynner det å komme litt mer spennende nyheter nå. Jeg er for eksempel veldig spent på å prøve Sandnes Garn sine tre Line kvaliteter. Men foreløpig er jeg dessverre mye mer interessert i hva garnprodusenter i andre land holder på med.


HVA KAN VI EGENTLIG FORVENTE NÅR VI IKKE VIL BRUKE ULL?

Du har kanskje fått med deg at det lages veldig fine "skinn" av blant annet kork, ananas, bananskall og sopp? Denne utviklingen har kommet fordi etterspørselen etter alternativer til skinn som ikke er plast, har økt enormt. Store selskaper som for eksempel Tesla som ønsker å tilby kundene sine et luksuriøst interiør i bilene sine, har innsett at verken skinn eller plastskinn passer inn i den bærekraftige og miljøvennlige profilen deres. Derfor har de spyttet MYE penger i firmaer som jobber med utvikling av plantebaserte alternativer, noe som har ført til at dette feltet har tatt sjumilssteg de siste årene.


Det finnes noen små, obskure produsenter som prøver seg på å lage vegansk garn av alt fra bananskall til tang, med mer eller mindre hell. Foreløpig går det meste av dette inn under kategorien "for spesielt interesserte", men bare det at det gjøres forsøk er lovende. Mulighetene er der, de venter bare på sin egen Tesla som ser potensialet i å utvikle virkelig gode plantegarn. Det er et veldig godt tegn at vi begynner å se flere og flere garn som kombinerer plantefibre som lin, bambus, viskose, tencell og mer interessante typer bomull. Det betyr at produsentene begynner å få øynene opp for at det er et planteformet hull i markedet.

Tilbud, etterspørsel og forbrukermakt - et lynkurs på 11 linjer

Det er altså fullt mulig å lage superfine garn av plantefiber, etterspørselen er bare ikke helt på plass i markedet ennå. For å få mer å velge i må vi vise garnprodusentene at veganere også vil ha kvalitetsgarn, at vi ikke tar til takke med klamme akrylgarn eller variant nr 3874149807 av bomullsgarn. Derfor er det kjempeviktig at du faktisk etterlyser det! Selv om du ser at garnbutikken din ikke har det garnet du kunne tenkt deg å prøve, spør om de kan ta det inn eller om de kan anbefale et annet vegansk garn. Får butikken spørsmålet ofte nok kommer de til å spørre produsentene om de har noe de kan ta inn, og får produsentene slike spørsmål ofte nok så kommer de til å ville utvikle gode veganske alternativer. Før vi vet ordet av det er den plantebaserte håndarbeidsrevolusjonen et faktum! Neida... Joda... 😅


HVA ER VEGANSK?

I denne oversikten har jeg kun sett på hva hvert garn er laget av. Er garnet laget uten fiber fra dyr er det godt nok for å komme med på listen. Jeg har ikke sett på fargestoffer/kjemikalier eller alle ledd i produksjonen der dyr potensielt kan bli utnyttet eller komme til skade. Veldig mye garn og tekstiler (også såkalt norsk) produseres helt eller delvis i uoversiktlige former i Asia og det er derfor vanskelig å garantere at et garn er 100% vegansk i alle forlengelser av begrepet - med mindre produsenten selv har gått inn for å kontrollere dette. Send gjerne mail til produsenter med spørsmål om produksjonen!


 

OVERSIKT OVER VEGANSKE GARN

Jeg har delt oversikten inn i naturgarn og syntetiske garn. Disse listene er sortert etter produsenter. Helt til slutt finner du også en liste over alle garnene sortert etter strikkefasthet (tykkelse). Dette gjør det lettere å få oversikten over hvilke garn som vil passe til akkurat det prosjektet du har i tankene.


Jeg har tatt med både strikkegarn og heklegarn i listen, men utelatt spesialgarn som for eksempel effektgarn, makramégarn og broderigarn.


GARN LAGET AV NATURFIBER/PLANTEFIBER

For at et garn skal komme med i listen over naturgarn så bestemte jeg meg for at det skulle inneholde minst 85% naturfiber. De alle fleste garnene er 100% naturlige, men noen er for eksempel forsterket med nylon, har en metallisk effekttråd spunnet inn i garnet eller tilsvarende detaljer.


For å unngå at dette blir en endeløs liste over ganske like bomullsgarn, har jeg kun listet alle bomullsgarnene til norske produsenter + Stoff & Stil/Selfmade (siden de har flere utsalgssteder i Norge). For utenlandske produsenter har jeg listet bomullsgarn som jeg synes skiller seg ut på et eller annet vis, men vær obs på at de kan ha flere rene bomullsgarn hvis du ser etter på nettsidene jeg lenker til.


Her er noen av naturgarnene jeg ble mest nysgjerrig på:


BC GARN (DK)

- ALBA GOTS (100% økologisk bomull). 39 farger. 26 m pr 10 cm.

- ALLINO (50% lin, 50% bomull). 36 farger. 22 m pr 10 cm.

- LINO (100% lin). 34 farger. 21 m pr 10 cm.

- LUXOR MERCERISED COTTON (100% mercerisert bomull). 40 farger. 24 m pr 10 cm.

CEWEC (DK)

DALE GARN (N)

DROPS (N)

FRAYA (Stoff og Stil/Selfmade) (DK)

GANN GARN (N)

GJESTAL GARN (N)

GO HANDMADE (DK)

HJERTEGARN (DK)

HOBBII (DK)

JÄRBO GARN (S)

LINDE GARN (N)

MERINOR (N)

MJUK GARN (N)

RAUMA GARN (N)

SANDNES GARN (N)

VIKING GARN (N)


SYNTETISKE GARN/BLANDINGSGARN

Fordi jeg la listen høyt for at garnene skulle komme med på listen over naturgarn, er det flere blandingsgarn på denne listen som har forholdsvis høyt innhold av naturfiber. Så selv om du foretrekker naturlige garn, kan det være verdt å ta en kikk gjennom denne listen også. Det er også mange syntetiske garn som er milelangt unna det vi vanligvis tenker på som akrylgarn, spesielt lager den danske produsenten Hobbii mye spennende og morsomt garn.


Igjen, for at dette ikke skal bli en endeløs liste over ganske like akrylgarn, har jeg bare listet alle 100% syntetiske garn fra norske produsenter + Stoff & Stil/Selfmade. For utenlandske produsenter lister jeg kun fullsyntetiske garn jeg synes skiller seg ut på et eller annet vis, men vær obs på de kan ha flere slike garn tilgjengelig.


Her er noen av de syntetiske garnene jeg ble mest nysgjerrig på:


CEWEC (DK)

- MIRANDA (43% bomull, 34% akryl, 23% lin). 26 farger. 23 m pr 10 cm.

- NOVARA (40% bomull, 20% akryl, 40% microfiber - paljettgarn). 13 farger. 20 m pr 10 cm.

DROPS (N)

FRAYA (Stoff & Stil/Selfmade) (DK)

GJESTAL GARN (N)

GO HANDMADE (DK)

HJERTEGARN (DK)

HOBBII (DK)

JÄRBO (S)

MJUK GARN (N)


GARN SORTERT ETTER STRIKKEFASTHET

6-11 m pr 10 cm

12-15 m pr 10 cm

16-19 m pr 10 cm

20-22 m pr 10 cm

23-26 m pr 10 cm

27-32 m pr 10 cm

Heklegarn

Strikkefasthet ikke oppgitt


DEN GODE NYHETEN ER AT FORBEDRINGSPOTENSIALET ER ENORMT

Det generelle inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha laget denne oversikten, er at norske garnprodusenter er en ganske kjedelig og traust gjeng når dyrefiber fjernes fra vurderingsgrunnlaget. De kjører safe, ferdig snakket. Det er ingen av dem som har turt å satse skikkelig på plantefiber ennå, med mindre det er snakk om tradisjonelle bomullsgarn så ødelegges ofte potensialet til et spennende garn av et svært begrenset utvalg av farger. Dermed selger det dårlig og forsvinner veldig fort ut av markedet igjen.


Det finnes mye mer spennende alternativer hos utenlandske produsenter og derfor har jeg også tatt med garn fra noen produsenter i Sverige og Danmark som har norske forhandlere. Etterhvert håper jeg å utvide listen med produsenter fra resten av Europa og til slutt hele verden. Planen er at denne listen aldri skal bli ferdig, den skal oppdateres jevnlig.


Jeg håper at denne oversikten vil hjelpe deg med å finne tilbake til strikkingen eller heklingen, eller at du begynner hvis du aldri har strikket eller heklet før. Oversikten bør i alle fall gjøre det litt lettere å finne frem til gode alternativer til ullgarn. Jeg blir kjempeglad hvis du tagger meg i sosiale medier hvis du legger ut et bilde av noe du har heklet eller strikket med vegansk garn, bruk emneknaggen #inkjevettastudio eller #inkjevettastrikk.


Tips meg gjerne dersom du vet om et garn eller en produsent som bør være med i oversikten og ikke vær redd for å bruke kommentarfeltet hvis du har spørsmål!


💖-lig hilsen Ann-Kristin

2件のコメント


lillehildemoen
2022年11月28日

Fantatisk! Så bra jobbet, her var det mange garn jeg ikke var klar over! Tusen takk💛

いいね!
Ann-Kristin
Ann-Kristin
2022年11月29日
返信先

Tusen takk! 😊 Håper du finner en ny favoritt 💕

いいね!
bottom of page