top of page

Slik tar du gode referansebilder til dyreportrett

Hvis du har funnet dette blogginnlegget vurderer du mest sannsynlig å få laget et personlig portrett av et dyr du, eller noen du kjenner, er glad i. Enten du har tenkt at jeg skal tegne portrettet ditt, eller du har en annen kunstner i tankene, vil du bli bedt om å sende bilder som portrettet skal baseres på.


Som regel vil kvaliteten på referansebildene du leverer ha mye å si for hvordan det ferdige portrettet blir - jo bedre bildene er, desto bedre blir portrettet. Det er derfor viktig å ta så gode bilder du kan.


Noen ganger vil det dessverre være for sent å ta nye bilder. For mange vil ideen om å få laget et portrett først dukke opp etter at dyret har gått bort. I slike tilfeller anbefaler jeg deg å se gjennom bildene dine og velge ut favorittene dine. Spør også familie og venner om de har bilder.


Velg så bilder som viser detaljer av dyret godt - "her er øynene gode", "akkurat slik var pelsen", "dette ansiktsuttrykket er så henne", osv. Send så mange bilder du kan slik at jeg kan sette sammen det beste av alle bildene til en best mulig likhet av dyret ditt. Skriv en kommentar til hvert bilde som forklarer hva du liker ved det og hvorfor du har valgt det.


Selv om du ikke har mulighet til å få tatt nye bilder, kan det være nyttig å lese gjennom resten av innlegget for å få en ide om hva jeg trenger og hva du skal lete etter i kamerarullen din.


Bildene du sender trenger ikke å være perfekte, jeg bruker både bilderedigeringsverktøy og erfaring til å forbedre dem. Hvis du er usikker på bildene dine er det bare å spørre, jeg svarer mer enn gjerne på spørsmål.


Hvis det er noe jeg ikke klarer å se helt for meg kommer jeg også til å be deg om å lete etter bilder som viser den detaljen. Sammen pusler vi sammen det jeg trenger for å få laget et godt portrett.


I de aller fleste tilfeller vil jeg ikke ha muligheten til å treffe dyret selv. Det er derfor din jobb å sørge for at bildene gir et nøyaktig bilde av dyrets utseende. Selv om du vet at hundens pels er oransje, hjelper ikke det meg hvis du sender meg et bilde som viser hunden i et mørkt hjørne av kjelleren som får pelsen til å se mørkebrun ut.


Det er overraskende for mange nøyaktig hvor mye lyset og bildevinkelen kan ha å si for hvordan dyret ser ut, og dermed hvordan det blir tegnet.


For å ta gode referansebilder av kjæledyret ditt er det derfor viktig at du tar dem i godt lys og i øyehøyde med dyret. Sørg for at dyret er avslappet ved å velge et sted uten distraksjoner, og bruk en leke eller lignende for å holde på oppmerksomheten.


5 nøkkelfaktorer som kan hjelpe deg med å ta gode referansebilder til dyreportrett


  • Utstyr

  • Atmosfære

  • Lys

  • Bildevinkel

  • Bakgrunn


Utstyr

Når du skal ta bilder av dyret ditt bør du bruke det beste kameraet du har tilgjengelig. Hvis du har et godt digitalt kamera som du liker å bruke, så bruker du det, men har du en forholdsvis ny smarttelefon vil kameraet på den være mer enn godt nok. Bare husk å tørke av kameralinsen før du knipser.


Jeg trenger ikke bilder i profesjonell kvalitet for å tegne et godt portrett, men jeg trenger klare bilder med god oppløsning som viser hovedtrekkene til dyret ditt i detalj.


For å sjekke om bildet ditt er godt nok kan du prøve å zoome inn på en detalj, feks et av øynene. Fargene og speilrefleksene i øyet bør være synlig hvis du vil at dette skal være inkludert i portrettet.


I bildet under har jeg beskjært et mye større bilde til å bare inkludere øynene. Dette bildet ville vært et bra utgangspunkt siden det fremdeles gjengir et høyt nivå av detaljer når jeg zoomer inn.


Nærbilde av øynene til en katt

Det vil også ha noe å si hvordan du sender bildene dine til meg. Når du sender bilder via sosiale medier blir de komprimert og vil derfor ha lavere oppløsning og detaljnivå når de kommer til meg enn de hadde opprinnelig hos deg. Jeg anbefaler derfor at du sender bildene på e-post i full størrelse for å bevare bildekvaliteten.


Atmosfære

Når du skal prøve å forevige kjæledyret ditt fra sin beste side vil du at de skal være avslappet, men ikke se sløv ut eller som om de kjeder seg. Å ta bilder på et rolig sted uten distraksjoner kan hjelpe, men det kan ofte være lurt å ha med en hjelper som kan fange kjæledyrets oppmerksomhet med feks en leke. På den måten kan du få tatt bilde av kjæledyret med et livlig og våkent blikk som fanger litt av dyrets personlighet også.


Dette er lettere når man er to, men det er på ingen måte umulig å få til alene heller. Jeg lager ofte en morsom/høy/overraskende lyd for å få dyret til å se på meg og knipser mange bilder på rappen når dyret snur seg. De fleste kan ikke brukes, men jeg får som regel et eller to blinkskudd.


Med hunder som er trent til å sitte og bli kan du sette yndlingsleken i en vinduskarm for å få hunden til å vende seg mot lyset. Eller du kan holde en godbit ved siden av kamera. Det er mange triks som kan brukes, men du vet nok best hva som virker for ditt kjæledyr.


Hund på kafe i Fargegaten i Stavanger
Eksempel på et godt referansebilde

Lys

Det beste er alltid å ta bilder utendørs og da er det viktig å velge en dag med godt "bildevær". På overskyede dager får man den beste gjengivelsen av fargene til dyret ditt. Lyset er ikke så sterkt at fargene blekner og skyggene blir mykere.


Hund med flekkete snute
Referansebilde med ideelt lys (foto: FOD Oslo)

Når det er sagt kan man ta riktig gode referansebilder på solskinnsdager også, det er bare viktig å ikke være rett i det sterkeste sollyset slik at bildene blir overeksponerte.


Det kommer egentlig an på hvilken effekt du vil ha i portrettet ditt - sterkere lys gir høyere kontraster og et litt mer edgy resultat. Ta gjerne bilder i flere omganger med forskjellige lysforhold og se hva du synes blir best. Du kan også alltid spørre meg hvis du er i tvil.


Det beste resultatet får du hvis du plasserer deg slik at lyset kommer inn skrått fra siden, slik at den ene siden av dyrets ansikt har mer skygge enn den andre. Unngå å ta bilder i motlys.


Forskjellige pelsfarger

Hvilken farge dyret ditt er kan hjelpe deg med å velge hva slags lysforhold du skal ta bilder i. Som hovedregel vil dyr med mørk pels ofte gjøre seg bedre i sterkere lys som fremhever glansen i pelsen, mens lysere dyr blir fort overeksponert i sterkt lys som gjør at detaljene i pelsen ikke plukkes opp av kameraet.


Hvis du synes det er vanskelig å ta bildene ute kan du prøve å ta bildene på det lyseste stedet i hjemmet ditt, feks ved et stort vindu. Uansett hvordan du gjør det vil en naturlig lyskilde gjøre at du får tatt de beste bildene av kjæledyret ditt.

Bilder av samme hund i forskjellig lys

Denne sammenligningen viser hvor mye lys har å si. Bildet til høyre mangler kontrast og er ikke en gang i nærheten av det til venstre når det gjelder skarphet og detaljer.


Bildevinkel

Det har også mye å si hvilken vinkel du knipser bildene fra. De fleste har kamerarullen full av bilder som er tatt ovenfra og ned mot kjæledyret. Bildene blir veldig søte, men det blir ikke like vellykket når disse skal brukes som referansebilder for et portrett.


Grunnen er at denne vinkelen får hodet til å se uproporsjonalt stort ut i forhold til kroppen.

hund som kikker opp i kamera
Eksempel på bilde tatt fra feil vinkel

Det beste er alltid å ta bildet i øyehøyde med dyret. Har du et lite dyr kan du sette deg ned på huk eller sette dyret opp på et bord eller en stein for å få det i øyehøyde. Skal du ta bilde av feks en hest må du kanskje klatre litt selv for å komme i riktig høyde. Du kan også gå lenger i fra dyret og heller zoome inn på det du vil ha i fokus.


Når du tar bilder av katter og hunder er det alltid mest flatterende å ta bildene mens de sitter. Dette gjelder også selv om mesteparten av kroppen ikke skal være med i det ferdige portrettet.


Bakgrunn

Den siste tingen du må ta med i betraktningen er bakgrunnen i bildet. Stort sett er dette kun viktig dersom du ønsker at bakgrunnen skal være med i bildet.


Når det er sagt så er det lettere for meg dersom bildet ikke er tatt mot en veldig rotete bakgrunn - mye som foregår i omgivelsene rundt dyret tilsvarer mange ting og farger som reflekteres i dyrets pels. Men det er ikke et stort problem i så fall, jeg klarer fint å korrigere det i portrettet, det er bare noe å ha i bakhodet når man tar bilder.


Du velger selv om du vil ha med hele eller deler av bakgrunnen, eller om du vil levere et bilde av en helt annen bakgrunn som du vil ha med i portrettet. Som oftest tegner jeg dyret mot en farget eller hvit bakgrunn, men dette er helt opp til deg.


Jeg kan lage digitale skisser som gir deg et inntrykk av hvordan portrettet blir seende ut med forskjellige bakgrunner hvis du er usikker, dette vil hjelpe deg med å se for deg det endelige resultatet og ta et valg som du blir fornøyd med.



Kort oppsummert


Sånn! Da har vi gått gjennom mine beste tips for å ta gode referansebilder til dyreportrett. Det viktigste å ta med seg fra dette innlegget er:


  • Utstyr - bruk det beste kameraet du har tilgjengelig

  • Atmosfære - velg et sted der kjæledyret ditt er komfortabel og ha med deg et triks i ermet for å holde på oppmerksomheten.

  • Lys - ta bildene ute hvis det er mulig, eller i det minste i naturlig lys

  • Bildevinkel - Ta bildene i øyehøyde med dyret

  • Bakgrunn - La dyret dittt være i fokus og unngå forstyrrende, rotete bakgrunner


Jeg håper at du nå synes det er litt lettere å velge ut eller ta gode referansebilder av dyret ditt! Skulle du ha noen spørsmål er det bare å ta kontakt.


Dyreportrett av hund tegnet av Ann-Kristin Knardal
Portrett av Frøken

💖-lig hilsen Ann-Kristin


6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

תגובות


bottom of page